سفارش تبلیغ
صبا ویژن

احیای سلامت

آیا امگا- 3 از بروز وقایع قلبی عروقی جلوگیری می کند؟

در یک مطالعه که به تازگی انجام شده است افزودن اسیدهای چرب امگا 3 به رژیم غذایی بیماران مزیتی نشان نداد. یافته های مطالعات متعدد نشان داده است که اسیدهای چرب امگا-3 دریایی یعنی اسید ایکوزاپنتاینویک   (EPA ) و اسید دوکوزاهگزاینویک   (DHA) و اسید چرب امگا-3 گیاهی (اسید آلفالینولنیک   [ALA]) خطر وقایع قلبی و عروقی را کاهش می دهند  .

 پژوهشگران کارآزمایی بالینی چند مرکزی دوسوکور و با شاهد دارونما 2 برای بررسی  EPA/DHA و ALA طراحی کردند. در این کارآزمایی جهت بررسی اثر دوزهای کم EPA/DHA (mg 400) و ALA (g 12 روزانه، یا هر دو بر کاهش میزان وقایع قلبی و عروقی، 4837 بیمار مسن (سن متوسط 69 سال که 78% آن ها مرد بودند) که طی 10 سال گذشته انفارکتوس قلبی داشته اند، مورد مطالعه قرار گرفتند. 86% بیماران شرکت داده شده در حال دریافت داروهای کاهنده لیپید و عمدتاً استاتین ها بودند. متغیرهای اصلی مورد ارزیابی شامل بیماری های قلبی و عروقی کشنده و غیر کشنده و برقراری مجدد خونرسانی از طریق PCI یا CABG بود. طی مدت زمان متوسط 8/40 ماه، هیچ یک از مکمل ها مزیتی قابل توجه نسبت به دارونما نشان ندادند. یک متغیر اصلی در 0/14% از گروه DHA/EPA در مقابل 8/13% از گروه فقط ALA یا گروه فقط ALA یا گروه دارونما (نسبت خطر،01/1؛فاصله اطمینان 95%،17/1-87/0) و در 2/13% از گروه ALA در مقابل 5/14% از گروه فقط DHA/EPA یا گروه دارونما (91/0؛05/1-78/1) رخ داد. یافته های در پیامدهای فرعی و تحلیل های زیر گروهی از ابتدا تعیین شده مشابه بود. در این مطالعه، بر خلاف مطالعات قبلی، اضافه کردن EPA/DHA یا ALA به رژیم غذایی، خطر بیماری های قلبی و عروقی را کاهش نداد. احتمالاً افزایش تعداد بیماران یا استفاده از ماده دیگری به جز مارگارین، نتایج متفاوتی مخصوصاً در مورد ALA به همراه خواهد داشت. با این وجود، سئوالاتی در رابطه با ارزش مکمل های اسید چرب امگا-3 در پیشگیری ثانویه در بیماران درمان شده مطرح است. این ابهامات استفاده عمومی این مکمل ها را برای همه بیماران با مشکل روبرو کرده است.

  مرجع:Krumholz HM.Dose omega-3 fatty acid supplementation prevent cardiovascular events? Journal watch cardiology October 2010,16:78-9.

 نکته قابل توجه: سبزی خرفه که در گذشته در اکثر مناطق کشورمان به عنوان جزئی از سبزی خوردن محسوب می شد و فعلا متاسفانه فقط در جنوب کشور استفاده می شود منبع سرشار اسید چرب امگا-3 می باشد و مصرف روزانه آن به عنوان سبزی خوردن و یا سبزی آش توصیه می شود.


استنشاق آب نمک

یک قاشق چای خوری سرخالی نمک دریا را داخل یک لیوان آب جوش بریزید و وقتی گرمایش مناسب شد در هر دو سوراخ بینی آنرا استنشاق کنید یعنی از داخل بینی آب را به سمت حلق و دهان هدایت کنید تا از دهان خارج شود.

معمولاً انجام اینکار به صورت روزانه، توسط پزشک در درمان سینوزیت تجویز می گردد.

 

 تذکر :

برای اینکار نباید آب نمک را با فشار زیاد (مکش قوی) داخل بینی بالا بکشیم، فقط لازم است با مقداری مکش و هدایت آب با حرکت دادن صورت روبه بالا، آب را از سوراخ بینی به حلق هدایت نماییم و از دهان خارج کنیم.

 در دوره استنشاق آب نمک، انجام استنشاق جوش شیرین در بعضی از روزها بجای استنشاق آب نمک، جهت از بین بردن دسته دیگری از میکروبها که با آب نمک از بین نرفته اند، توصیه می شود.

 بعضی از افراد با انجام استنشاق یا غرغره دچار حالت تهوع می شوند و عملاً نمی توانند آنرا انجام دهند، این دسته افراد، رفلکس گگ فعالی دارند که با توجه به اینکه استنشاق و غره غره کردن دو راهکار برای حفظ صحت می باشند، لازم است نسبت به تضعیف رفلکس گگ خود حتماً اقدام نمایند که برای اینکار باید خودشان را کم کم عادت دهند مثلاً برای غرغره مقدار کمی آب نمک را داخل دهان برده و مقداری سر خود را بالا بگیرند و آنرا سریع خالی کنند تا با تکرار و مداومت این عمل، به تدریج بتوانند بدون مشکل یک غرغره کامل انجام دهند.


زردی نوزادان

یکی از بیماری هایی که گاهی به طور جدی نوزاد و والدین او را دچار مشکل می کند، زردی است. به طور کلی بیش از 70درصد نوزادان در روزهای اولیه تولد با این بیماری دست به گریبان می شوند که نشانگر شایع بودن آن در نوزادان است و این آمار در نوزادانی که پیش از موعد متولد شده اند به حدود 80 درصد می رسد. زردی در کودکان شامل بی رنگ یا زرد شدن پوست بدن و چشم ها می شود. بی رنگی و زردی پوست و چشم در این حالت در نتیجه بالا رفتن میزان ماده زرد رنگی به نام بیلی روبین در خون است و باعث تجمع این ماده در زیر پوست و زرد شدن آن می شود که اغلب این رنگ پریدگی و زردی تا بالای قفسه سینه ادامه پیدا می کند. در واقع زردی یک بیماری نیست بلکه علامتی است که بالا بودن میزان بیلی روبین خون را نشان می دهد. زردی دردناک نیست ولی توجهات و ملاحظات زیادی را می طلبد، زیرا بالا رفتن بیلی روبین در خون حالتی سمی را در سیستم عصبی نوزاد ایجاد کرده و باعث بروز آسیب مغزی و در حالت پیشرفته منجر به مرگ نوزاد می شود.

چگونه متوجه زردی نوزادان شویم

زردی در نوزادان از همان روزهای اولیه تولد آغاز می شود. علائم آن معمولا با زردی پوست و گاهی چشم ها بروز می کند. زردی ابتدا تنها صورت را دربرمی گیرد ولی رفته رفته قفسه سینه، ناحیه شکم، پاها و کف پا و اندام های تحتانی را نیز درگیر می کند زردی در نوزادان گاهی باعث خستگی مفرط و سوءتغذیه می شود. نوزادانی که در 24 ساعت اول پس از تولد دچار این علائم می شوند، باید حتما تحت آزمایش میزان بیلی روبین قرار بگیرند. البته برای احتیاط بهتر است طی 5 روز اول تولد، کودک تحت بررسی قرار گیرد تا از عدم ابتلا به زردی در او مطمئن شوید.

نوزاد را به خاطر زردی از شیر مادر محروم نکنید

زردی در برخی نوزادان ممکن است بر اثر استفاده از شیر مادر باشد. 2 گروه از نوزادان هستند که با خوردن شیر مادر به زردی مبتلا می شوند. گروه اول بیشتر نوزادان مادرانی هستند که به طریق سزارین وضع حمل کرده اند و زردی به دلیل کم بودن شیر مادر و در روزهای اولیه تولد ایجاد می شود. در این حالت چنانچه تغذیه با شیر مادر استمرار داشته باشد، رفته رفته شیر مادر بیشتر و کمبود کالری نوزاد جبران می شود و همچنین حرکات روده او بهتر شده و زردی از بین می رود، در نوع دوم، زردی نوزاد معمولا از هفته دوم تولد آغاز می شود و علت آن می تواند موادی باشد که در شیر وجود داشته و باعث غیرفعال کردن آنزیم های کبدی و روده ای

نوزاد می شود که این موضوع مواد صفراوی را باز جذب می کند. درواقع این مشکل به خاطر رشد ناکافی روده و کبد نوزاد رخ می دهد.

در این مورد هم پزشکان توصیه می کنند که تغذیه نوزاد با شیر مادر را ادامه دهید و چنانچه به علت شدت زردی، نیاز به تعویض خون نوزاد باشد، پزشک توصیه می کند که حداکثر 48 ساعت شیر مادر را قطع و از شیر خشک یا شیر دوشیده شده برای تغذیه کودک استفاده کنید. البته پس از رفع زردی، مجددا باید تغذیه با شیر مادر را از سر گرفت.

تأثیر لامپ مهتابی سفید بر زردی

از سال ها پیش شنیده ایم که اگر کودکی دچار زردی شد، با قرار دادن او زیر نور لامپ های فلورسنت می توان او را درمان کرد. درست است که نور درمانی یکی از راه های درمانی زردی در نوزادان محسوب می شود، ولی استفاده از نور مهتابی هیچ پایه و اساس علمی نداشته و تأثیر چندانی در درمان زردی ندارد بلکه نور فلورسنتی که به عنوان درمان این بیماری استفاده می شود، طول موج های خاصی دارد که لامپ های مهتابی این طول موج و قدرت درمانی را ندارند. استفاده از نور خورشید هم به دلیل سوزاندن پوست لطیف نوزاد توصیه نمی شود.

تأثیر درمان های سنتی بر زردی

درمان های سنتی همیشه از زمان های قدیم مورد توجه مردم کشورمان بوده است. شیر خشت یکی از همان موادی است که حرف های ضد و نقیضی درباره استفاده و عدم استفاده آن در درمان زردی می شنویم. شیر خشت نوعی ماده گیاهی است که در قدیم برای درمان زردی مورد استفاده قرار می گرفت. ولی در حال حاضر بسیاری از پزشکان اعتقادی به استفاده از شیرخشت و داروهایی نظیر آن ندارند. ولی تحقیقات نشان داده که مصرف قطره خوراکی شیر خشت همراه نور درمانی تأثیر بسیار زیادی در بهبود نوزادان مبتلا به زردی دارد. به طوری که سرعت بهبود را به نحو چشمگیری افزایش می دهد. این ماده با داشتن قندهایی چون مانیتول یکی از درمان های مهم برای زردی به شمار می رود که چنانچه به روش بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد، بسیار موثر خواهد بود و امروز جنبه درمانی آن هم به صورت علمی به اثبات رسیده است. علاوه بر شیر خشت، روش های سنتی دیگری هم وجود دارد که به تجربه و از لحاظ علمی به اثبات رسیده اند. آرد جو از جمله موادی است که می تواند در درمان زردی موثر واقع شود به ا ین صورت که آرد جوی نرم و الک شده را روی بدن نوزاد به جز روی صورت و دور ناف می پاشند. این روش همراه نور درمانی تأثیر و سرعت درمانی بیشتری خواهد داشت.

شستن بدن نوزاد با عرق کاسنی همراه آب ولرم نیز در درمان زردی موثر است. همچنین می توانید ترنجبین و آب را مخلوط کرده و پارچه ای را در آب خیس کرده و به پشت گوش و پیشانی نوزاد بمالید.

راهکار دیگر حجامت است به طوری که در پشت گوش نوزاد خراش کوچکی ایجاد می کنید تا چند قطره خون از آن جاری شود. این درمان های جایگزینی ساده در کنار درمان های طبی می توانند در درمان زردی نوزادان موثر باشند، البته به شرطی که به صورت کاملا بهداشتی انجام گیرند.

عوارض تأخیر در درمان

معمولاً زردی بیماری جدی ای محسوب نمی شود و طی یک تا 2 هفته بهبود می یابد. ولی چنانچه میزان بیلی روبین بالاتر از حد بوده و بدون درمان باقی بماند، بیلی روبین وارد مغز شده و باعث وارد آمدن آسیب های جدی به مغز می شود. بررسی و درمان های اولیه و زودهنگام زردی نوزادان می تواند از بروز این عوارض جدی جلوگیری کند. از عوارض درمان نشدن زردی می توان به فلج مغزی، عقب ماندگی ذهنی، حملات صرعی، اشکال در تعادل حرکتی، ناهنجاری های دندانی و ناشنوایی اشاره کرد که دیگر قابل درمان نیستند. پس با مشاهده اولین نشانه های زردی در کودکتان بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

منبع: روزنامه کیهان، پنج شنبه مورخ 1389/08/27